Ce bagaj?

Daca este vorba de o croaziera cu o durata mai mare de 1 zi atunci este nevoie de un bagaj usor de transportat, nu voluminos si , mai presus de toate, din material moale (nu rigid).

Ce pun in bagaj ?

Ei bine, entuziasmul ce ne cuprinde inaintea plecarii ne face sa punem in bagaj tot ceea ce vrem. Cu toate acestea, in timpul vacanțelor noastre de navigatie simtul practic trebuie sa primeze. Trebuie sa avem în vedere ca spatiul in care ne vom pune lucrurile noastre (si valizele noastre !!) in interiorul barcii este limitat, desi barca este bine conceputa. Acest lucru inseamna ca unele dintre lucrurile pe care ne-am dori sa le luam cu noi in vacanta s-ar putea dovedi a fi voluminoase, și poate ca nu sunt necesare ( de cate ori nu am plecat intr-o vacanta si nu am luat cu noi o mulțime de lucruri fara a le folosi sau a le purta ??). Mai mult decat atat, in timpul calatoriei noastre ne-am putea dori cumparam suveniruri din locurile minunate ce le vom vizita, suveniruri ce se vor adauga lucrurilor noastre.

Cateva sugestii:

-     ar trebui sa aveți o crema de soare
-    nu trebuie o cantitate mare de articole de imbracaminte. Mai bine alegi articole de îmbrăcăminte casual si confortabile (... pe o barca cu vele de navigatie jachetele elegante și cravatele nu sunt necesare !!!)
-     nu uita o pereche de ochelari de soare și o palarie
-     o pelerina de ploaie
-     cat mai putini pantofi !!! Se poate utiliza orice tip de incaltaminte care indeplineste doua conditii esentiale: nu lasa urme pe lemnul barcii si ... nu aluneca. Va rugam insa sa retineti ca o pereche va trebui fie utilizata doar pe barca.

O sa am rau de mare ??

Raul de miscare sau kinetosis este o tulburare medicala care afecteaza unele persoane atunci cand sunt supuse la miscare, in timpul calatoriei cu un mijloc de transport.

In timpul calatoriei, indiferent de vehicul, receptorii echilibrului din urechea interna percep in permanenta pozitia corpului, sesizeaza miscarea (un balans) si transmit informatiile catre creier. Receptorii vizuali, la randul lor, sesizeaza pozitia corpului, de aparenta imobilizare si transmit creierului informatia.

Cele doua informatii contradictorii ajung la creier si astfel apare un conflict de informatii la acest nivel, iar organismul este derutat. Din cauza lipsei de sincronizare, in organism se declaseaza un semnal de eroare, un reflex de stres la nivelul anumitor receptori care apare sub forma unei indispozitii cu intensitate variabila.

Raul de miscare se manifesta prin mai multe semne si simptome: paloare, inrosirea fetei, greata, transpiratie rece abundenta, senzatie de frig, dureri de cap, varsaturi, somnolenta, apatie.

Metode care ajuta la ameliorarea simptomelor raului de miscare:
- in timpul calatoriei pe mare este recomandata plasarea la mijlocul ambarcatiunii
- miscarile capului sa fie cat mai reduse
- privirea fixa a liniei orizontului
- se va evita consumul de alcool sau alimente bogate in calorii inainte sau in timpul deplasarilor, preferandu-se alimente usor digerabile si lichide in cantitati mici
- se evita cititul sau privitul la ecrane mici

La aparitia simptomelor de rau de miscare, se recomanda:
- sa se consume biscuiti sarati si apa minerala sau apa tonica
- respirarea de aer proaspat
- asezarea sau intinderea la orizontala, intr-un loc in care miscarea nu se simte atat de intens si mentinerea in pozitie fixa a capului.

Pentru a preveni sau reduce simptomele raului de miscare se pot folosi diverse medicamente gen Anergan, Clorpromazina, Emetiral, Metoclopramid, Phenergan, Proclorperazina, Scopolamina, Torecan, Dramamine, Benadryl, Marezine, Antivert. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente daca sunt administrate inainte de plecarea in calatorie.


sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83u_de_mi%C8%99care